PROJEKTI

Dah kamena

Autor: Ana Aleksić

Projekat “Dah kamena” predstavlja koreografsku i igračku obradu tri Rodenove skulpture: Danaida, Meditacija i  Žena u čučnju. “Dah kamena” je scensko delo, odnosno koreografija savremene igre u kojoj učestvuju tri igračice. Projekat je nastao kao istraživanje Rodenovog rada i njegovog metoda, i pokušaja da se njegov metod primeni na koreografiju i igru kao način izražavanja. Ako je Roden u svom radu počinjao od prirode u svemu što je vajao i istine u svakoj pojavi koju je prenosio u kamen ili bronzu, mi počinjemo tražeći tu istinu obrnutim putem, polazeci od njegove skulpture, i pokusavajuci da udjemo u nju, budemo ona – nadjemo tu istu prirodu i istinu.

Kao što se emocija može izraziti pokretom, tako i pokret kada ga izvedemo, ili odredjena poza, takodje ima efekat, odnosno izaziva emocije i raspoloženja. Polazimo od konkretnih skulptura, od konkretnih položaja tela. Svaki taj polozaj izaziva odredjeno osecanje ili misao ili stanje, asocijaciju. Tim putem smo pokušali da otkrijemo istinu iza Rodenovih skulptura, tj u skulpturama.

Kao rezultat ovog rada i istraživanja došli smo do raznih univerzalnih ljudskih potreba i stanja, traganja, u kojima smo se zadržavali i dalje tražili iz njih izlaz u slobodu.

p o d s v e s t

Video dance

Učestvuju :

Ana Aleksić - autor

Marija Jocić

Iva Lončarević

Nataša Savić